Minitab 19 - uusi versio suositusta ohjelmistosta

Julkaistu 07.06.2019    Kirjoittanut Tanja Karjalainen  Tilaa RSS

Minitab 19 ilmestyi 5.6.2019. Minitab on tilastollinen ohjelmistopaketti, joka tarjoaa työkaluja datan analysointiin ja järkevien ratkaisujen löytämiseen hankalimmissakin liiketoimintaongelmissa tilastollisten työkalujen avulla. Minitab 19 -version uudet ominaisuudet tarjoavat parempia päätöksentekomahdollisuuksia olipa tilastollinen taustasi vasta-alkaja tai edistyneempi käyttäjä.

uudet ominaisuudet-580.jpeg
Kuva 1. Minitab 19 -version uudet ominaisuudet pähkinänkuoressa.

Ulkoasu ja käytettävyys

Ulkoasu ja käytettävyys muuttuivat yllättävän paljon aiempiin versioihin verrattuna. Isona muutoksena lienee liikkuminen Minitabissa ja ns. project managerin poistuminen. Minitab 19 -versiossa on yksinkertaistettu uusi käyttöliittymä ja navigointi sekä paremmin organisoitu työtila. Analyysien tulokset ovat nähtävissä yhdellä kertaa aiempien erillisten ikkunoiden sijaan. Analyysien vertailu ja työn joustavampi organisointi on nyt helpompaa.

yleisnäkymä.jpeg
Kuva 2. Yleisnäkymä: Minitab 19

Toiminnallisuutta on parannettu ja selkeyden vuoksi Editor, Tools ja Window -valikot on poistettu. File -valikosta löytyvät nyt: Options, Related Documents, Manage Profiles, File Security ja Run an Exec. Historia ja Command Line löytyvät nyt View -valikosta ja tulevat ruudulle omana ruutunaan. Komentokieli ja historia on yhdistetty samalle ruudulle, jotta makrojen luominen helpottuu.

Datalomakkeet (worksheet) ovat nyt omilla välilehdillään Excelistä tuttuun tapaan. Worksheettien toiminnallisuudet löytyvät hiiren toisen napin takaa.

worksheet.jpg
Kuva 3. Worksheetit

Output pane korvaa session -ikkunan. Se sisältää sekä session -ikkunan ulostulon että graafit. Erillisiä ikkunoita ei enää ole. Worksheetin nimi seuraa tulosten mukana. Indikaattori kertoo selkeästi otsikon alla, jos tulos ei ole nykyisestä datasta. Oikealla hiiren napilla pääsee kätevästi context -menuun, josta löytyy visualisointiin ja mukauttamiseen liittyviä työkaluja sekä graafeille että tilastollisille tuloksille.

outputpane-580.jpg
Kuva 4. Output pane

Toiminnallisuuksien parannuksia

Graafin päivittäminen datan muuttuessa on nyt mahdollista myös graafisella yhteenvedolle, paretolle, kyvykkyysanalyysille ja todennäköisyyskuvalle. Näiden päivitys ei aiemmin ollut mahdollista vaan oli aina luotava uusi analyysi.

Uusi Navigator (joka näkyy yleiskuvassa vasemmalla) hallitsee ja organisoi projektiasi. Sen voit pitää näkösällä kokoajan tai sulkea.

navigator-580.jpeg
Kuva 5. Navigator

Uusi Split View mahdollistaa näkymän jakamisen kahteen osaan ja tulosten vertailun kätevästi. Pääset siihen klikkaamalla oikealla hiiren napilla tulosta ja valitsemalla Split View.

Split view.png
Kuva 6. Split View

Tilastollisia lisäyksiä

Korrelaatioanalyysit näkyvät nyt myös matriisikuvassa. Regressioanalyysiin on lisätty pareto, joka näyttää merkittävät vaikutukset. Binäärivasteen (esim. hyvä/huono) analysointi on nyt mahdollista koesuunnitelmissa (Factorial, Screening ja Responce Surface kokeissa). Kyvykkyysanalyysi on saanut lisäyksiä mm. luottamusvälien esittämiseen.

Uudet tiedostomuodot

Uudet tiedostomuodot vaativat uudet tiedostopäätteet. Projektitiedostot (.MPJ) ovat nyt .MPX ja worksheet tiedostot (.MTW) ovat nyt .MWX. Minitab 19 avaa projekteja ja worksheettejä Minitab 16 -versiosta lähtien.

Suorituskykyparannuksia

Minitab 19 on saatavissa nyt 64-bittisenä. Mallinnus on nyt paljon nopeampaa, esimerkiksi erilaiset regressioanalyysit tulevat lähes kaksikertaa nopeammin kuin aiemmin. Excel -tiedostot aukeavat nopeammin. Graafit valmistuvat viisi kertaa nopeammin kuin aiemmin.

MacOS -versio

Mielenkiinnolla myös odotan Minitabia viimeinkin mäkkeihin. MacOS version pitäisi ilmestyä heinäkuussa 2019. Tämä on ainakin meille erittäin odotettu parannus.

Minitab 19 -versioon päivittäminen

Minitab 19 -päivitykset ovat saatavilla (www.laatutieto.fi). Yksittäislisenssin omaaville se löytyy päivityshintaan. Verkkolisenssin (vuosimaksuperusteisen lisenssin) haltijat saavat aina uusimmat versiot maksutta. Ota siis yhteys lisenssikoordinaattoriisi ja pyydä päivittämään uusimpaan versioon.

Otetaan uusi versio haltuun!

 

TEK2017_90.jpg
Tanja Karjalainen
tanja@qk-karjalainen.fi

 

Kommentoi

(Sähköpostiosoitettasi ei julkisteta.)
Syötä kuvassa näkyvät kirjaimet ja numerot.
Captcha Code

Klikkaa kuvaa nähdäksesi uuden koodin.

    Tagipilvi

    DOESix SigmaSPChukan muodotlaatuteknologiamittaaminenShingotehdasfysiikkastandarditlaatutekniikkatekoälyasiakastyytyväisyystoiminnan lainalaisuudetISO 9000ongelmanratkaisuHukkalaatutyökalutMarkkinointiprosessidata-analyysiarvovirtakuvausBayesLaatujärjestelmälainalaisuudettehokkuusreunaJohtaminenIATFDemingdatan luokitteluMarkkinointiVUCAFeigenbaumkustannussäästötsitoutuminenparannusmallilaatutauluttilastomatematiikkakairyokvanttifysiikkapuhdistaminenLean-visioL8-matriisiprosessityökalutoeepäämäärämallimonimuuttujatestiJatkuva parantaminendataControl PlanhypoteesitestiOpetusmenetelmätKaizenparannusmenetelmäLeanCTQmielenmallitlaatupalkintokalanruotosuorituskykyVSMparannusBody of KnowledgesysteemiLean-johtajalaadunparannusVUTjohtamisjärjestelmäluotettava mittaushävikkifunktiomixtureGageMSAennustaminenROILean Six Sigma Black Belttehollinen aikaLaatutyökalutohjauskorttiParetohistogrammirtbIshikawaOhnoTätä on LeanDMAICläpimenoaikajitvaihtelun vaikutuslaatuSPC-korttiBalanced ScorecardTuottavuuslaadunohjausFMEAvuodiagrammiLean-asiantuntijaturvallisuusLean HandbookkanbanCDAFactory Physicsdatan keräyskoulutusmuutosDesign for Six SigmaKingmanin yhtälömonimuuttujakoeSigmaläpimeno0-virhet-testiCrosbykvanttimekaniikkaDMADVparannustoiminnan kehittyminenMinitab 19DemonstraatiotkausaliteettiTPMmenetelmätregressioanalyysinollavirheoperaatiotutkimusasiakaspalveluasiakasBig DataohjaussuunnitelmasatunnaissyypalvelulaadunhallintaDSDCTPaivoriihidatan käsittelyacceptance samplinggurutPDSA-ympyräsatunnainen vaihteluterveydenhuoltoasiakastyytyväisyyspaloautopelitoleranssiLittlen lakidatan käsittelyISO 9001:2015muutoksen tuskaPDCAmittausprosessiriskilaatu Suomessalaatu ratkaiseemittaussysteemiDFSSarvovirtasuorituskykymittaritGage R&RjuurisyyLean Six Sigmakuvaaminenkvantitatiiviset menetelmätparantaminenmittavirheTQMPDSAvalvontaEFQMparannustoimintaHarryISO 9001syy-seurauskaavioKaikakuneukkarikoeAsiakastarvekoesuunnitteluANOVA5W2H Yellow BeltLean-talostandardointiTaguchiIATF 16949EDA8DryhmätyöskentelyerityissyystabiiliMinitabparannuksen johtaminenmallikorrelaatiotoiminnan laitGreen BeltMonte CarloKataMinitab 18tilastollinen päätöksentekoJuranarvovirta-analyysiideointitäystekijäkoeASQHall of FameTPSKingmanBOKryhmittelykaaviojärjestämineninnovaatioTOCjidokaCombanion by MinitabBlack Belthäiriökysyntädatan käsittelylajitteluVOCjaksoaikaOFATShewhartvaihtelutilastosekoitekoeriskinkartoitusToyota5ShyväksymisnäytteenottoqfdohjaushypoteesitestausWheelertrizlaadunkehittäjäValue Stream Mappingprosessikuvausdatan laatuuutiskirjeDesign of ExperimentstiedonkerääminenOpettaminenLaatukonferenssi

    Arkisto