Avoin

Tarkastus ja tilastollinen näytteenotto - AQL

Tarkastus ja tilastollinen näytteenotto - AQL

Yritykset suorittavat tuotteiden tarkastamista. Tarkastus perustuu joko kaikkien tuotteiden tarkastamiseen tai näytteiden perusteella suoritettavaan tarkastukseen. Tarkastus on perinteinen tapa varmistaa tuotteiden tai palveluiden laatu. Näyteperusteiseen tarkastukseen päätymiselle on syynä esimerkiksi se, että kaikkien tuotteiden tarkastaminen ei ole mahdollista tai tarkastaminen rikkoo tuotteen. Tarkastukseen päädytään monesti joko omasta tarpeesta tai asiakkaan vaatimuksesta.


”Sampling is not dead”

Otsikoi Amerikan laatuyhdistyksen (ASQ) julkaisema Six Sigma Forum Magazine Elokuun 2015 numeronsa kannessa.

Kurssin pääpaino on hyväksymistarkastuksessa. Tarkastusta ja sen eri menetelmiä on käsitellyt esimerkiksi Shigeo Shingo kirjassaan. Tunnetuin Shingon konsepteista on POKA-YOKE ja hän käsittelee kirjoituksissaan myös nollavirhettä. Shingon konseptit ovat nousseet suosioon Leanin yhteydessä voimakkaasti 2000-luvulla.

Kurssilla esitellään myös joitakin muita näytteenoton menetelmiä, kuten ”nollavirhe" -näytteenottoa (Accept on Zero = AOZ) ja jatkuvia näytteenottosuunnitelmia (Continuous Sampling Plans = CSP).

ISO -standardi määrittelee toimintatavat kuinka näytteenotto pitää suorittaa sekä attribuuttityyppisessä (hyvä/huono) näytteenotossa. Samoin standardi määrittää miten tarkastus pitää suorittaa variaabelityyppisessä (mittaus) tilanteessa.

aql3.jpegKurssilla aloitetaan tarkastuksen eri menetelmistä. Kurssilla tutustutaan, kuinka määritellään tarkastusprosessin hyvyys eli kyvykkyys (attribuutti Gage). Seuraavaksi käsitellään tilastollisen näytteenoton periaatteita ja lopulta päädytään käsittelemään näytteenottoa standardien ISO 2859-1 ja ISO 3951-1 perusteella. (Standardit laadittu AQL -perusteisesti).


Kurssin teoreettista osuutta konkretisoidaan ja täydennetään useiden harjoitusten avulla, jotta osallistujat saavat käsityksen tilastollisesta näytteenotosta ja sen periaatteista. Harjoitukset auttavat osallistujaa ottamaan konseptit käyttöön omassa organisaatiossaan.

Kaksipäiväisen kurssin ensimmäisenä päivänä keskitytään attribuuttityyppiseen näytteenottoon standardia ISO 2859-1 käyttäen. Toinen päivä vastaavasti sisältää variaabelityyppistä näytteenottoa keskittyen ISO 3951-1 -standardiin.

Kurssilla suoritettava laskenta tehdään joko valmiiksi laaditulla Excel-tiedostolla tai Minitab -ohjelmistoa käyttäen. Olisi hyvä, jos osallistujilla olisi mukanaan kannettava tietokone ja Minitab -ohjelmisto. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 30. päivän kokeiluversiota Minitab -ohjelmasta.

Hinta

Osallistumismaksu 1150 Euroa + Alv 24 %. Hintaan sisältyvät lounas- ja kahvitarjoilut sekä koulutusaineisto.

Kouluttaja

eerooikee2.jpg

 

 

 


Eero E. Karjalainen 

sähköposti: eero@qk-karjalainen.fi
puh. 040 729 6787

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Tarjous7.jpglmoittautumiset olisi hyvä tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautumisen voit tehdä sähköpostitse, puhelimitse (03-7804 264) tai sivupalkista löytyvästä ilmoittaudu kurssille linkistä. Ilmoittaessasi useampia henkilöitä samasta organisaatiosta, voit lisätä muut henkilöt lisätietoihin. Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua. Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

 

 

Tiedot

  • Kesto: 2 päivää
  • Ajankohta: Avoin
  • Sijainti:Sibeliustalo, Lahti
  • Hinta:1150 euroa + Alv 24 %
  • Kouluttaja:Eero E. Karjalainen

Ohjelma

Päivä 1


Attribuuttityyppinen näytteenotto

 

8:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

9:00 Avaus, Esittely ja ohjelma

9:15 Tarkastaminen

Voitko luottaa tarkastusprosessiisi,
attribuutti Gage

10:00 Näytteenoton perusteet ja asema laadunohjauksessa

OC-käyrät ja nomografit

Miksi näytteenotto, eikä kaikkien tarkastaminen

11:00Hyväksymisnäytteenotto

Näytteenoton suunnittelu ja taulukot sekä käsitteet ja erilaisia näytteenottosuunnitelmia

12:00 Lounas

13:00 Esimerkki ”punaiset ja valkoiset helmet”

13:30 Näytteenotto ISO 2859-1 standardin perusteella

14:00 Kahvi

14:30 Näytteenotto ISO 2859-1 standardin perusteella jatkuu

15:00 Näyteenoton harjoittelua prikkojen ja Minitabin avulla

16:00 Ensimmäinen päivä päättyy

 

Päivä 2


Variaabelityyppinen näytteenotto

 

8:30 Päivän aloitus

Esittely, tavoitteet ja ohjelma

8:45 Attribuutti- ja variaabelityyppisen tilanteen erot

Missä tilanteessa pitää käyttää variaabelityyppistä näytteenottoa

9:30 Näytteenotto ISO 3951-1 standardin perusteella

12:00 Lounas

13:00 CSP-suunnitelmia

14:00 Kahvi

14:30 Näytteenoton harjoittelua, prikkojen, Excelin ja Minitabin avulla

15:45 Loppukeskustelu ja yhteenveto

16:00 Toinen päivä päättyy