Alkaen 19.10.2022

Lean Six Sigma Black Belt -koulutus

Lean Six Sigma Black Belt -koulutus

Myös etäosallistumismahdollisuus!

Haluatko sertifioitua Lean Six Sigma Black Beltiksi? Tarvitsetko oppia tilastollisten menetelmien hyödyntämisestä reaalimaailmassa? Haluatko saavuttaa huippupalvelukyvyn virheettömillä ja luotettavilla tuotteilla? Haluatko oppia taitoja, joilla kehittää ratkaisu ongelmaasi tai parannustarpeeseesi? Lean Six Sigma -koulutusohjelmalla konkreettisia parannuksia ja hyötyjä. Leanin avulla työt ja prosessit nopeutuvat ja Six Sigman avulla työt ja prosessit paranevat.

Lean Six Sigma Black Belt -koulutus kehittää yksilön osaamista ja kykyä vastata kompetenssikilpailun haasteisiin. Lean Six Sigmalla voi lyhentää jakso- ja läpimenoaikoja, lisätä myyntiä, vähentää ja eliminoida tuotteissa, palveluissa ja tuotantoketjussa olevia virheitä ja vikoja sekä vähentää kustannuksia. Ja mikä parasta, sillä voi dramaattisesti lisätä asiakkaiden tyytyväisyyttä ja yrityksen tulosta.

Valitse itsellesi sopivin toteutustapa

Black Belt -koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä valiten itselle sopivat päivät lähi- ja etätoteutusta. Striimaamme koulutuspäivät osallistujille, jotka eivät pääse lähipäiviin.


Tehokkaalla menetelmällä tuloksiin

Lean Six Sigma tarjoaa yrityksille ja yhteisöille tehokkaan tavan parantaa tuotteiden ja palveluiden laatua, kustannuksia ja aikaa Lean ja Six Sigma -prosessimenetelmin. Sadat opiskelijat ovat jo osoittaneet projektitöillään, että Lean Six Sigma toimii ja että sitä voi soveltaa myös suomalaisiin organisaatioihin.

Projektitöiden tuotot nousevat tyypillisesti useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Koulutusohjelmamme projektit ylittävät iSixSigma Magazinen tekemän tutkimuksen keskiarvotuoton. Lisää kansainvälisistä projektituotoista
löydät tarjoamiltamme sivuilta: www.sixsigma.fi.

Lean Six Sigma on nykyaikaisin laatutekniikan menetelmä prosessien kehittämiseen. Siinä yhdistyy tietotaito, ammattitaito ja tietotekniikka muodostaen äärimmäisen tehokkaan liiketoiminnan parannusmenetelmän. Lean Six Sigma -menetelmä sopii yhtä hyvin tuotantoprosesseihin ja palveluprosesseihin. Sitä voidaan soveltaa markkinoinnista tuotantoon, elektroniikan komponenttien valmistuksesta aina paperi- ja kemiantehtaisiin, terveydenhoidosta ja hoivakodeista valtion ja kuntien hallintoprosesseihin. Kaikkia prosesseja (ihmisen työtä) voidaan parantaa – mallintaa, ennustaa, optimoida ja parantaa. Lean Six Sigma on universaali prosessitekniikka palveluiden ja tuotteiden parantamiseen!

Pitkäaikaisella kokemuksella, kansainvälisen mallin mukaan

Quality Knowhow omaa Suomen pitkäaikaisimman (alkaen 1986) ja laajimman kokemuksen laatujohtamisen, laatutekniikan ja Six Sigma -menetelmien kouluttamisesta (Six Sigma vuodesta 1999-), valmentamisesta ja soveltamisesta suomalaiseen yrityskulttuuriin. Tämä on taannut korkean onnistumisprosentin ja merkittävät tulokset yrityksissä.

ASQ.jpgKoulutusohjelma noudattaa Amerikan laatuyhdistyksen (ASQ) Body of Knowledge tietosisältöä (BOK). Tietopohjaa on täydennetty ja sovellettu suomalaiseen koulutuspohjaan sopivaksi ylittäen näin ASQ:n vaatimukset. 

BlackBelt_-kurssilaisia.jpg

Koulutus noudattaa oikeaoppista Lean Six Sigma Black Belt -koulutuksissa hyväksi havaittua tietosisältöä ja interaktiivista metodiikkaa.

Tässä pedagogisesti oppimista tukevassa menettelytavassa luennot, käytännönharjoitukset ja todellinen projektityö vuorottelevat lomittain toistensa kanssa. Näin opetettavien konseptien, menetelmien ja työkalujen yhteys käytäntöön on mahdollisimman saumaton.

 

Koulutuksen tavoitteet

 • Merkittävät parannukset yrityksen tuloksissa ja suoritusarvoissa – myynnin paraneminen ja kustannus-, aika-, hukka- ja laatusäästöt.
 • Merkittävien parannusten saavuttaminen palvelu- ja tuotantoprosessien suoritusarvoissa – parempi saanto ja hyötysuhde, materiaalikäyttö, toimitusvarmuus ja lyhyempi läpimenoaika.
 • Merkittävät parannukset palveluissa (läpimenoaika, asiakastyytyväisyys)
 • Tehostaa investointien ja prosessien käyttöä, tehokkuutta - KNL paranee (KNL, OEE = Käyttö% x Nopeus% x Laatu%)
 • Asiakastarpeiden tunnistaminen ja asiakastyytyväisyyden lisääminen
 • Markkinoinnin paraneminen (lisää asiakkaita) ja myynnin kasvu
 • Oman ammattitaidon, arvostuksen ja kilpailukyvyn kasvattaminen (Projektityö sekä Black Belt -arvo ja sertifikaatti)
 • Koulutus noudattaa ASQ:n Body of Knowledge-vaatimuksia ja tietosisältöä.

Koulutuksen ajankohdat ja laajuus

eta2.jpg

1. jakso: 19.-21.10.2022
2. jakso: 31.10.-4.11.2022
3. jakso: 28.11.-2.12.2022
4. jakso: 9.-13.1.2023
5. jakso: 13.-17.2.2023
Final: 21.4.2023

Koulutukset pidetään Lahden Sibeliustalossa. Koulutuksen laajuus on 24 päivää. Koulutuksen kokonaiskesto on 6 - 7 kk. Koulutus vastaa n. 35 - 45 op ja projektityö n. 15 - 30 op.

Koulutuspaikka

Koulutus järjestetään Lahden Sibeliustalossa. Koulutuspäiviin mahdollista osallistua myös etänä.

Konkreettista hyötyä projektityöllä

Koulutuksen teoriajaksojen välissä opiskelijat tekevät projektityötä omaan organisaatioonsa. Oma projekti on tärkeä. Sen avulla opiskelija oppii paremmin, muistaa paremmin ja voi osoittaa koulutuksen hyödyn yritykselle. 

Osallistujat soveltavat jatkuvasti oppimaansa todelliseen parannusprojektiin hankkien näin erinomaisen tietotaidon prosessien tehokkaasta parantamisesta ja työkalujen käytöstä. Kokenut kouluttaja tukee projektityötä koulutuksen aikana ja antaa etätukea jaksojen välissä sekä vielä koulutuksen jälkeen. Projektityön suositellaan olevan valittu tai ainakin hahmoteltu ennen koulutusta tai määrittelyjakson ja/tai Champion -koulutuksen aikana.

Kenelle Black Belt -koulutus sopii

• Innovaatiojohtajat, -päälliköt ja -insinöörit
• Kehitysjohtajat, -päälliköt ja -insinöörit
• Käyttöpäälliköt, -teknikot ja -insinöörit
• Myyntijohtajat, ja -päälliköt
• Laatujohtajat ja -päälliköt sekä laatuinsinöörit
• Kehityshenkilöstö
• Projektipäälliköt, palvelupäälliköt
• Suunnittelijat
• Kehityshenkilöstö
• sekä monet muut, jotka haluavat parantaa toimintaa, tuotetta tai palvelua.

Aikaisempaa osaamista Lean Six Sigmasta ei vaadita

Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa tuntemusta Lean Six Sigmasta ja sen soveltamisesta. Kaiken tarvittavan opit ja sisäistät kurssilla. 

Suomenkielinen toteutus

Koulutuskielenä on suomi. Koulutus pitää sisällään erittäin laajan suomenkielisen Lean Six Sigma -koulutusmateriaalin, tarvittavien ohjelmien käyttökoulutuksen, harjoitusdatatiedostot muistitikulla, esimerkit ja lomakepohjat.

Sertifiointi

Lean Six Sigma Black Belt -projektityön hyväksytysti suorittaneelle myönnetään Black Belt -arvo sekä arvostettu Quality Knowhow Karjalainen Oy:n Lean Six Sigma Black Belt -sertifikaatti.

Kouluttaja

Antti_90.jpg

 

 


DI Antti Piirainen

sähköposti: antti@qk-karjalainen.fi
puh. 040 502 2702

 

Koulutuskustannukset

Julkisen Lean Six Sigma Black Belt -koulutuksen hinta: 1 henkilö 9950 euroa /hlö + Alv 24%.

Kysy useamman hengen ryhmätarjous erikseen.

Koulutusohjelman hintaan sisältyvät

 • Kahvit ja lounaat Sibeliustalossa
 • Suomenkielinen koulutusaineisto (n. 3900 sivua)
 • Harjoitustiedostot & lomakkeet sähköisesti muistitikulla
 • Suomenkieliset luennot 24 päivää
 • Kirja: Lean Six Sigma 2.0 ja laatuteknologia (Eero E. ja Tanja Karjalainen)
 • QKK Lean Six Sigma ja Lean Roadmapit
 • Projektin etätuki - QKK:n toimistolla, e-mail & puhelin
 • Todistus koulutuksen suorittamisesta.
 • Black Belt -projektin suorittaneelle myönnetään arvostettu Quality Knowhow Karjalaisen Six Sigma Black Belt -sertifikaatti

MINITAB -ohjelmisto 

Opiskelijalla täytyy olla kannettava tietokone, jossa on asennettuna Minitab -ohjelmisto. Yhden Minitab -lisenssin hinta on 1540 euroa + Alv 24 % / 12 kk.

Projektin hallitsemiseksi on mahdollista hankkia Minitab Workspace-ohjelma. Ohjelman hinta 1500 eur + Alv 24 % (kertaosto).

Koulutusta tukeva kirjapaketti

Osallistuja voi halutessaan hankkia lisämateriaalia ja oppikirjoja eri aiheista. Black Belt -koulutettavia varten olemme koonneet koulutusta tukevan kirjapaketin.

BB_kirjapaketti_2+18.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majoittuminen

Osallistujat hoitavat itse hotellivarauksensa haluamastaan hotellista. Quality Knowhow Karjalainen Oy on sopinut Sokos Hotellien kanssa kurssilaisten käyttöön sopimushinnat majoittautumista varten. Lisätietoa majoittumisesta täältä!

 

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Ilmoittautumiset olisi hyvä tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautumisen voit tehdä sähköpostitse, puhelimitse (03-7804 264) tai sivupalkista löytyvästä ilmoittaudu kurssille linkistä. Ilmoittaessasi useampia henkilöitä samasta organisaatiosta, voit lisätä muut henkilöt lisätietoihin. Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä. 

Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua. Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.
 
 

Tiedot

 • Kesto: 24 päivää
 • Ajankohta: Alkaen 19.10.2022
 • Sijainti:Lahti, tai etäosallistuminen
 • Hinta:9950 euroa + Alv 24 %
 • Kouluttaja:Antti Piirainen

Ohjelma

Päivä 1

 

JAKSO 1

 

Laadun ja tuottavuuden kehittämisen perusteet

Lean & Six Sigma
Laatu ja laadun parantaminen
Mitä muutos ja parannus ovat?
Six Sigma ja mihin se perustuu
Kehityksen historiasta 
Laadun perusteet, Gurut
Poikkeama - eli laatuteoria

 

Lean Six Sigma -projektin valinta

Liiketoimintatapauksen valinta
Projektin määrittäminen
Projekti ”Charter”

 

Johdatus Minitab -ohjelmaan

Minitabin tausta
Minitabissa liikkuminen
Data-analyysien luominen, datan tuominen ohjelmaan, graafien muokkaaminen, datan muokkaaminen

 

Black Belt -koulutuksen esittelyKoulutuksesta sanottua:

"Kouluttajaan osallistujat ovat erittäin tyytyväisiä. Kiitosta saavat mm. Piiraisen rautainen kokemus, rentous, innostavuus ja kärsivällisyys selittää vaikeita asioita tarvittaessa yhä uudelleen."

                                         -Kurssilainen-

 

"Antti on superhuippuesiintyjä, loistava draaman ja satiirin käyttäjä, aivan fantastinen tyyppi!"

                                         -Kurssilainen-

 

"Hyvä, kiinnostava kouluttaja! Pidin kovasti Antin sopivasti provosoivasta tavasta herätellä ajatuksia."

                                         -Kurssilainen-

 

"Lean Six Sigma -koulutus oli erittäin hyödyllinen. Koulutuksen kautta sai uusia näkökulmia asioiden käsittelyyn sekä tilastollista lähestymiskulmaa asioihin. Haluan esittää suuret kiitokset kouluttajalle ammattitaitoisesta avusta."


                                         -Kurssilainen-


”Hyvin mielenkiintoinen ja motivoiva koulutus Six Sigma -menettelyyn. Tämän osaaminen olisi pitänyt ottaa hallintaan jo 20 vuotta sitten! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.”

                       
                                          -Laatujohtaja-


”Tulokset osoittavat, että Six Sigma ja tilastollinen malli toimii meidän yrityksemme prosessien kehittämisessä, jota tullaan käyttämään myös jatkossa. Persoonallinen, mielenkiintoinen esiintymistapa ja kova kokemus toi syvyyttä koulutukseen paljon!”

                                          -Toimitusjohtaja-


”Aion soveltaa jatkossakin aktiivisesti Lean Six Sigmaa myynnin kehittämiseen ja johtamiseen.”

                                            -Myyntijohtaja-


"
Koulutus kokonaisuudessaan oli hyvin antoisa ja hyödyllinen. Kouluttajan asiantuntemus näkyy!”

         
                      -Tuotannon kehitysinsinööri-

 

”Six Sigma -menetelmien käyttö tarjoaa tehokkaasti uskottavaa dataa. Faktatiedon pohjalta muutosvastarinnan määrä on huomattavasti vähäisempää.”

                                        -Kehityspäällikkö-


”Suosittelen, että menetelmää käytetään hyväksi seuraavissa Six Sigma -projekteissa.”

                        -Quality System Manager-

 

”Hyvä kurssi. Jatkossa koulutetaan lisää Green Belttejä ja ainakin kaksi Black Belttiä joka yksikköön.”

                                           -Kehitysjohtaja-

 

 

"Itselleni paras oppi oli Six Sigman tuomat työkalut ja Minitabiin perehtyminen. Sillä voi helposti selvittää onko eri tekijöiden välillä oikeasti syy-seuraussuhdetta."

                                                     -S.N.-

 

"Koulutukseen liittyvä projekti toimi itselleni loistavana käytännön harjoituksena Six Sigma -filosofiaan ja siihen liittyviin työkaluihin tutustumiseen."

 

                                          -Toimitusjohtaja-

 

 

"I got an opportunity to take the Black Belt training and boy how great was it! These trainings have been the most exciting and giving for me so far and has changed my worldview for good. Thanks to the awesome, extremely talented trainer."

 
                                               -Project Manager-
 
 

"Iso kiitos Antti Piiraiselle kurssista. Timanttinen kouluttaja ja erittäin hyvä kokonaisuus"


                                         -Kurssilainen-

 

"Haluaisin kiittää Quality Knowhow Karjalaista ja varsinkin kouluttajaa Antti Piiraista erinomaisesta kurssista. Vaikka koulutusviikot olivat pitkiä ja paljon oli asiaa käsiteltävänä, niin toivat hyvää vaihtelua arkeen. Voin kyllä vahvasti suositella QKK kurssi tarjontaa kaikille."

 

                                           -Kurssilainen-

 

"Tahdon erityisesti kiittää loistavaa mentoria ja opettajaani Antti Piiraista tuesta, opeista ja vinkeistä, joita olen saanut ja tarvinnut projektityön aikana. Koen, että oppimani on antanut minulle eväät ymmärtää tuotantoa syvällisemmin sekä työkalut siihen, että pystyn tehokkaasti toimimaan tuotannossa ja sen kehittämisessä."

 

                                           -Kurssilainen-

Päivä 2

 

JAKSO 2

 

1. Johdatus Lean Six Sigmaan

2. Six Sigman onnistumisstrategia Y= f(x)

3. Käytännön toteutus ja aikuisen oppiminen 

4. Lean -toimintaperiaate ja Toyota Kata, parannus

5. Parannuskohteen ja asiakasvaatimuksen yhteys: SIPOC ja CTQ

6. Prosessin kuvaus ja VSM (Value Stream Mapping) 

7. XY-matriisi (C&E -matriisi)

8. FMEA (Failure Mode and Effect Analysis)

9. Datan keräys ja näytteenotto

10. Tuotteen mittaussysteemin analysointi

Variaabelidata

Attribuuttidata

11. Prosessin suorituskyvyn määritys

12. Prosessin analyysi ja RTY (Rolled Throughput Yield)

13. Prosessin mittaus – mittausvirheen vaikutuksen arviointi

14. Black Belt -projektityö ja vaatimukset sertifikaatille

15. Projektityön suorittaminen ja raportointi

Päivä 3

 

JAKSO 3

 

1. Kertaus viikon 1 aiheisiin 

2. Black Belt -projektien esittely ja analyysi

3. Analyysivaihe ja sen merkitys 

4. Tilastomatematiikan keskeinen raja-arvolause

5. Hajonnan analysointi luokkiin ja syihin

6. Hajontojen analyysi - visualisointi ja diagnostisointi

7. Hajontojen analyysi - epänormaalisuuden korjaus

8. Graafinen datan analyysi

9. Multivari -tutkimukset

10. Johdatus tilastolliseen päätöksentekoon

11. Teho ja näytekoko

12. Keskiarvon tilastotestit

13. Varianssin tilastollinen testaus

14. Osuuksien tilastolliset testit

15. Varianssianalyysi – ANOVA

16. Korrelaatio ja regressio

17. Projektityö/kotitehtävä

 

Päivä 4

 

JAKSO 4

 

1.Kertaus 3 viikon aiheisiin

2.Black Belt -projektien esittely ja analyysi

3.Parannusvaihe ja sen merkitys

4.Johdatus koesuunnitteluun (DoE)  

5.Katapulttikoeharjoitus: muuttujien valinta, johdatus tilastolliseen analyysiin ja mallin luomiseen

6.2K -täyskokeet 

Full-factorial experiments

Full Factorial DoE Analyysi

7.2K-p -osittaistekijäkokeet (fractional factorial experiments)

Osittaistekijäkokeet

Plackett-Burman -kokeet

Split-plot -kokeet

8.Näytekoon määrittäminen 

9.Satunnaistaminen, lohkominen (blocking) ja keskipisteet (epälineaarisuuden testaus)

10.Usean ulostulon optimointi

11.Hajontakokeet

12.Robust Engineering

Taguchi -kokeet (Taguchi Array)

13.DoE -suunnittelu 

14.Ratkaisu juuriongelmaan, sen valinta, arviointi ja toteutus

15.Projektityö/kotitehtävät/ratkaisut viikon 3 tehtäviin

 

Päivä 5

 

JAKSO 5

 

1. Kertaus 4 viikon aiheisiin

2. Johdatus ohjausvaiheeseen

3. Advance regressioanalyysi  - Kuinka varmistamme kokeen tuloksen pätevyyden?

4. Epälineaariset 3k-suunnitelmat

5. Vastepintamenetelmät

RSM Responce Surfase Method
Sekoitekokeet  (Mixture)

6. Ei-ortogonaaliset koesuunnitelmat ja niiden analysointi – A- ja D- optimoidut suunnitelmat

7. Jyrkin nousu ja EVOP-koe

8. Ei-parametrinen tilastotekniikka

9. Toleranssisuunnittelu ja robusti prosessi

10. Ohjaussuunnitelma ja toimintastandardi (Control Plan ja Standard Operating Prosedure)

11. Prosessin ohjaus ja valvonta – Statistical Process Control, SPC

12. SPC

Laatutaulu, Esivalvontakortti ja Virheen estin menetelmät (Poka-Yoke)

SPC - Ohjauskortit (Control Charts)

13. Laatujärjestelmät – ISO 9000

14. Design for Six Sigma (DFSS)

15. Six Sigma -projektin ja tulosten arviointi

16. Six Sigma -projektin lopetus, avainopit ja tulevat suunnitelmat

17. Black Belt -sertifikaatin vaatimus ja loppuraportti

18. DoE -tehtävien ratkaisut, 4. jakso

19. DoE -harjoituksia 5. jaksoa varten