17.1.202220.1.2022

Minitab - Analysoi mittaustuloksia ja dataa

Minitab - Analysoi mittaustuloksia ja dataa


Minitab-kurssilla myös etäosallistumismahdollisuus!

Tämän päivän laadunparannusprojektit ovat paljon monimutkaisempia kuin ennen. Johtavat menetelmät kuten Lean Six Sigma vaativat, että tehdään yhä syvällisempiä datan analyyseja sekä tuotetaan mitattavia tuloksia.

Tarjoamme

Minitab-koulutuksessa tutustutaan laatutekniikan keskeisimpään ohjelmistoon ja opitaan analysoimaan dataa tehokkaasti sekä tekemään päätöksiä sekä sanomaan, millä todennäköisyydellä näin tapahtuu.

Valitse itsellesi sopivin toteutustapa

Minitab-koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä valiten itselle sopivat päivät lähi- ja etätoteutusta. Striimaamme koulutuspäivät osallistujille, jotka eivät pääse lähipäiviin.

Hyödyt kurssista ovat moninaiset

Koulutuksessa tutustut laatutekniikan keskeisimpään ohjelmistoon ja pääset sisälle tilastolliseen päätöksentekoon. Opit analysoimaan dataa tehokkaasti sekä tekemään päätöksiä ja sanomaan, millä todennäköisyydellä näin tapahtuu.

Kohderyhmä

Koulutus sopii kaikille Minitab-ohjelmaa työssään tarvitseville sekä muille ohjelmasta kiinnostuneille.

Palvelumme

Koulutus on neljän päivän mittainen. Koulutus koostuu teoriaosuuksista sekä esimerkkiharjoituksista, joita tehdään kouluttajan johdolla ja avustamana.

Koulutuksen tarkempi ohjelma löytyy sivupalkista sekä kurssiesittelyn lopusta kohdasta: sisälllön kuvaus.

Minitab-ohjelmisto

Minitab-ohjelmiston voi hankkia verkkokaupastamme Laatutieto.fi. Ohjelmasta on olemassa useita vaihtoehtoja. Koulutuksessa voi käyttää myös 30 päivän maksutonta kokeiluversiota

Koulutuksen ajankohta ja laajuus

Koulutus on neljän päivän mittainen. Seuraava toteutus järjestetään 17.-20.1.2022.

 

Koulutuspaikka

Koulutus järjestetään Lahden Sibeliustalossa. Koulutuspäiviin mahdollista osallistua myös etänä.

Hinta

Osallistumismaksu kaikista neljästä päivästä 1850 euroa + Alv 24 %. Hintaan sisältyy koulutusmateriaali sekä tarvittavat harjoitustiedostot.

Kouluttaja

 eta3.jpg

TEK2020_90.jpg

 

 

 
Tanja Karjalainen

sähköposti: tanja@qk-karjalainen.fi

 

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Tarjous7.jpgIlmoittautumiset olisi hyvä tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautumisen voit tehdä sähköpostitse, puhelimitse (03-7804 264) tai sivupalkista löytyvästä ilmoittaudu kurssille linkistä. Ilmoittaessasi useampia henkilöitä samasta organisaatiosta, voit lisätä muut henkilöt lisätietoihin. Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla noin viikkoa ennen tilaisuuden alkua. Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Jos varattu paikka jätetään täyttämättä, peritään 50 % kurssin hinnasta.
 
 

 

Sisällön kuvaus

Viime vuosien aikana olemme siirtyneet nopeasti mielipiteeseen perustuvasta parantamisesta faktaan pohjautuvaan päätöksentekoon ja parantamiseen. Itse asiassa on siirrytty todelliseen faktajohtamiseen!

Koulutuksen tavoitteet

 • Tutustut laatutekniikan keskeisimpään ohjelmistoon
 • Pääset sisälle tilastolliseen päätöksentekoon
 • Opit analysoimaan dataa tehokkaasti
 • Opit tekemään päätöksiä ja sanomaan, millä todennäköisyydellä
  näin tapahtuu

Quality Knowhow Karjalainen Oy järjestää nelipäiväisen koulutustilaisuuden: "MINITAB - Analysoi mittaustuloksia ja dataa". Voit osallistua koko koulutukseen tai valita itsellesi sopivat osiot. Suosituksena kuitenkin on, että opiskelija osallistuu MINITAB:n perusteet päivään, jolla annetaan lähtökohdat kaikkien muiden päivien opetukselle. Koesuunnittelujaksolle suositellaan MINITAB:n perusteiden lisäksi myös tilastolliseen analysointiin keskittyvää päivää.

Valikkonäkymä_netti.jpgKoulutus koostuu teoriaosuuksista, vaikka pääpaino on ohjelman käytössä ja sillä tehtävien analyysien toteutuksessa sekä tulosten tulkinnassa. Koulutukseen liittyvät esimerkit ja harjoitustehtävät ovat yleisiä yritystoimintaan liittyviä esimerkkejä, joita voit soveltaa suoraan tai saada ideoita, kuinka käyttää tilastotekniikkaa hyväksi omassa organisaatiossa.

Opiskelijalla tulee olla käytettävissä kannettava tietokone, jossa on asennettuna, joko MINITAB -ohjelma tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ilmaista 30. päivän kokeiluversiota, joka on aikarajoitettu mutta täysiversio ohjelmasta. MINITAB -ohjelmaa ja kokeiluversiota saa QKK:sta.

MINITAB -koulutusta järjestetään myös yrityskohtaisena koulutuksena. Kysy lisää, pyydä tarjous!

 

Koulutuspäivien sisällöt ja ohjelmat

1. Päivä, MINITAB:n perusteet
Kurssilla opitaan käyttämään MINITAB:ia mahdollisimman kätevästi. Opit navigoimaan MINITAB:in ikkunoissa nopeasti ja järjestämään dataa kunnolla. Lisäksi opit, miten mukautat MINITAB:in valikoita ja pikanappuloita luomalla esim. suosikit valikon, josta löytyy kaikki tarvitsemasi työkalut nopeasti. Näet, kuinka sujuvasti MINITAB toimii yhteen muiden ohjelmien kanssa mm. Office-paketti.

Kurssilla opit, kuinka luodaan, käytetään ja tulkitaan MINITAB:in graafeja. Opit arvioimaan datan normaalisuutta käyttäen avuksesi graafeja ja perustilastoja. Opit muokkaamaan graafeja ja lisäämään niihin erilaisia tietoja. Lisäksi opit, miten luot näyttävän näköisiä raportteja ja esityksiä MINITAB:in avulla.

2. Päivä, Tilastollinen analyysi
Täydennä graafisen analyysin taitojasi käyttäen MINITAB:in erinomaisia tilastollisia työkaluja. Kurssilla opit määrittämään sopivan näytekoon, jolla varmistat analyysituloksien luotettavuuden. Opit myös tutkimaan mahdollisia suhteita muuttujien välillä käyttäen korrelaatiota, regressiota ja matriisikuvia. Opit, kuinka prosessin muutokset tai parannukset todistetaan käyttämällä t-testejä, ANOVA -tekniikkaa ja varianssitestejä. Kurssi keskittyy hyvän liiketoimintapäätöksen tekoon, käyttäen avuksi tilastollisia sovelluksia.

Opiskelijan olisi hyvä hallita ennestään MINITAB:in perusteet tai osallistua MINITAB:in perusteet päivään.

3. Päivä, Tilastolliset laatutyökalut
Opit, kuinka arvioidaan mittausprosesseja (Gage R&R), prosessin kyvykkyyttä (normaalille /epänormaalille datalle) ja prosessin stabiilisuutta (attribuutti ja variaabeli ohjauskortit).

Opit arvioimaan Gage R&R avulla, kuinka mittauslaitteen ja operaattorin tarkkuus vaikuttavat mittausprosessin vaihteluun sekä opit määrittämään mittausprosessin stabiilisuuden ajan suhteen käyttäen Gage Stability tutkimusta.

Kurssilla harjoitellaan, kuinka priorisoidaan laatuongelmia ja keskitytään parannustoimenpiteisiin Pareto-kaavioiden avulla sekä organisoidaan ideat mahdollisista syistä syy-seuraus diagrammin avulla. Lisäksi tunnistetaan ei-satunnaisia kuvioita aikadatasta käyttäen run chartteja. Kurssilla arvioidaan prosessin ohjausta (SPC) käyttäen Xbar, R, S ja historiallisia kortteja sekä analysoidaan prosessin ohjausta ja kyvykkyyttä käyttäen Capability Sixpack:iä. Opit myös arvioimaan kyvykkyyttä käyttäen kyvykkyysanalyysiä ja arvioimaan ei-normaalin datan kyvykkyyttä käyttäen Box-Cox muunnosta.

Opiskelijan olisi hyvä hallita ennestään MINITAB:in perusteet tai osallistua MINITAB:in perusteet päivään.

4. Päivä, Koesuunnittelu
Kurssilla opitaan luomaan ja analysoimaan täys- ja osittaistekijäkokeita käyttäen MINITAB:ia. Opit, kuinka luot koesuunnitelman, kuinka analysoit koesuunnitelmaa sekä tulkitset Pareto-kaavioita ja normaalisuuskuvia vaikutuksista, kuutiokuvia ja päävaikutuskuvia sekä keskinäisvaikutuskuvia yhdessä tilastollisen ulostulon ja responce optimizerin kanssa. Opit, kuinka valitset asetukset, jotka optimoivat yhden tai useamman vasteen tai opit määrittämään suunnan seuraavalle kokeelle.

Opiskelijan olisi hyvä hallita ennestään MINITAB:in perusteet sekä tilastollisen analysoinnin perusteet.

Tiedot

 • Kesto: 4 päivää
 • Ajankohta: 17.1.2022  - 20.1.2022
 • Sijainti:Lahti, tai etäosallistuminen
 • Hinta:1850 euroa + Alv 24 % (neljä päivää)
 • Kouluttaja:Tanja Karjalainen

Ohjelma

Päivä 1

 

08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

09:00 Avaus, esittely ja ohjelma

09:15 MINITAB -ohjelmiston historia ja kehittyminen

MINITAB:n tiedostotyypit

Datan ja graafien siirtäminen toiseen sovellukseen

Datan tuominen, graafien luonti, datan tulkitseminen

Pareto Chart, Pylväsdiagrammi, Syy- ja seurauskaavio

12:00 Lounas

13:00 Graafiset analyysit - Kuvien ja ulostulojen tulkitseminen

14:00 Kahvi

Graafien räätälöinti

EXEC-makrojen luominen ja käyttö

16:00 Keskustelu ja 1. päivän päätös

 

 

 

Koulutuksesta sanottua:

 

”Suuren datamäärän käsittelyssä Minitabista on suunnaton hyöty. Ei tarvitse käyttää Exceliä datan analysointiin, varsinkin kun Minitabissa on analysointityökalut valmiina.”

 

                                        -Projektipäällikkö-

 

"Tehokas ja käytännönläheinen Minitab -koulutus, joka pitää sisällään paljon esimerkkejä."

                                           -Laatuvastaava-

 

"Paras kurssi. Miksi näitä ei opetettu heti ammattikorkeakoulun ensimmäisenä vuotena?"

   -Viimeisen vuoden puutekniikan opiskelija-

 

"Koin erittäin mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi Minitabin käyttämisen ja ohjelmalla tehtävät analyysit."

                                              -Kurssilainen-

 

"Hyvä, kurssilaiset huomioonottava opettaja!"

                                                     -M.K-

 

"Konkreettiset ja ymmärrettävät esimerkit!"

                                         -Projektipäällikkö-

 

 

"Tilastolliset analyysit eivät olekaan niin vaikeita ja tylsiä kuin kuvittelin."

                                              -Kurssilainen-

 

 

"Erinomaisesti toteutettu. Kurssi ja esimerkit seurasi koko ajan materiaalia, joten oli hyvin helppoa seurata mukana."

 

Päivä 2

 

09:00 Päivän aloitus

09:00 Johdatus johtopäätösstatistiikkaan

Hypoteesitestaus, luottamusvälit, teho-analyysi

t-testit ja osuuksien testit

12:00 Lounas

13:00 Jatkuvien muuttujien välisten suhteiden arviointi

Korrelaatio, regressio, moniregressio ja mallin pienentäminen

14:00 Kahvi

15:00 Keskiarvojen testaaminen varianssianalyysillä

One Way ANOVA, Balanced ANOVA, General Linear Model

16:00 Keskustelu ja 2. päivän päätös

Päivä 3

 

08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

09:00 Mittaussysteemin analysointi

Gage R&R (Variaabeli & Attribuutti)

Gage Stabiilisuus ja Gage Linearity ja Bias Study

12:00 Lounas

13:00 Aikasarja-analyysit

Time Series Plot, Run Chart, I-mR

SPC - Ohjauskortit variaabelidatalle

Kyvykkyysanalyysit variaabelidatalle

14:00 Kahvi

15:00 SPC - Ohjauskortit attribuuttidatalle

Kyvykkyysanalyysit attribuuttidatalle

Binomi ja Poisson -jakauman suorituskykyanalyysi

16:00 Keskustelu ja 3. päivän päätös

 

 

Päivä 4

 

09:00 Päivän aloitus

09:00 Johdatus faktorikokeisiin

Täystekijäkoesuunnitelmat

Perättäiset kokeet

Osittaistekijäkoesuunnitelmat

Keskipisteet faktorisuunnitelmissa

12:00 Lounas

13:00 Taguchi -kokeet

Lego-harjoitus: DOE / Taguchi

Harjoituksen analysointi

Esimerkit Taguchi -kokeista

14:00 Kahvi

15:00 Useiden vasteiden optimointi

16:00 Keskustelu ja tilaisuuden päätös