Avoin

Sekoitekokeet, Mixture Designs

Sekoitekokeet, Mixture Designs


Sekoitekokeet käsittävät testien luokan, jossa muutetaan sekoitteen komponenttien suhteita, joista tuote muodostuu. Sekoitekokeiden tuloksena havainnoidaan tuotteiden ominaisuuksien muutoksia.

Sekoitteen komponenttien muutoksia ei voi tehdä toisistaan riippumattomasti (toisin kuin tekijäkokeissa), koska sekoitteen summan on oltava 1 jokaisessa koeajossa (mixture tunnetaan myös käsitteellä "resepti").

Sekoitekokeet ovat erittäin käyttökelpoisia lukuisilla tuote- ja prosessikehityksen alueilla kuten ruoka ja juoma, muovi, metalliseos, keramiikka ja lasi, polttoaineseokset, lannoitteet, tekstiilikuidut, betoni, lääkkeet ja monet muut alueet. Kaikkialla, jossa on kysymys "reseptistä", formulaatiosta.

Kurssi sisältää yleiskatsauksen eri lähestymistapoihin ja menetelmiin, joita käytetään tekijä- ja sekoitekokeiden suunnitteluun ja analysointiin. Suunnitelmat käsittävät yksinkertaiset simplex-muotoiset (kolmio) suunnitelmat ja ei-säännönmukaiset suunnitelmat (extreme vertex).

sekoitekokeetpieni.jpgErityyppisiä sekoitemalleja voi liittää koesuunnitelmaan kun tulkitaan koetuloksia ja niissä esiintyviä efektejä. Kokeeseen voidaan lisätä myös prosessimuuttuja ja/tai sekoitteen kokonaismäärä, jota vaihdellaan sekoitekokeessa. Graafisilla ja analyyttisillä menetelmillä voidaan valita optimaalinen sekoitteen koostumus eri ominaisuuksien suhteen ja lisätä merkittävästi tuotteen saantoa tai parantaa ominaisuuksia.

Tähän antaa mahdollisuuden Minitab optimizer, jolla voidaan optimoida 1-25 ominaisuutta samanaikaisesti. Kurssi on suunniteltu jokaiselle (ei vaadi tilastollista perustietoa), joka haluaa tietää kuinka suunnitellaan sekoitekokeita ja analysoidaan kokeen synnyttämiä tuloksia.

Hinta

Osallistumismaksu 1150 euroa + Alv 24 %. Hintaan sisältyvät tarjoilut ja koulutusaineisto. Kurssilaisilla tulee olla kurssin aikana käytettävissään kannettava tietokone sekä Minitab -ohjelmisto tai sen maksuton demoversio.

 

Tutustu YouTube -videoon aiheesta: Sekoitekoe (Case: omatekoinen ikkunanpesuaine)
 

Kouluttajaeerooikee2.jpg

 

 

 

 

Eero E. Karjalainen

sähköposti: eero@qk-karjalainen.fi
puh. 040 729 6787

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

Tarjous7.jpgIlmoittautumiset olisi hyvä tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautumisen voit tehdä sähköpostitse, puhelimitse (03-7804 264) tai sivupalkista löytyvästä ilmoittaudu kurssille linkistä. Ilmoittaessasi useampia henkilöitä samasta organisaatiosta, voit lisätä muut henkilöt lisätietoihin. Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä. 

Ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostikutsulla viikkoa ennen tilaisuuden alkua. Jos tilaisuuteen ilmoitettu henkilö on estynyt saapumasta, voi organisaatio vaihtaa kuluitta osallistujan ilmoittamalla siitä koulutuksen järjestäjälle. Peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua.

Tiedot

  • Kesto: 2 päivää
  • Ajankohta: Avoin
  • Sijainti:Sibeliustalo, Lahti
  • Hinta:1150 euroa + Alv 24 %
  • Kouluttaja:DI Eero E. Karjalainen

Ohjelma

Päivä 1


Koesuunnittelu ja vastepintakokeet
                                

08:30  Ilmoittautuminen ja kahvi

09:00  Avaus, esittely ja ohjelma

Suunniteltujen testien ja kokeiden perusteet analyyttisessä maailmassa

Termit, koetyypit, analyyttinen/numeerinen maailma, koesuunnittelun               periaatteet, yksimuuttujakokeen suunnittelu, datan analyysimenetelmät  

11:30  Lounas

Monimuuttujakoe (Multi Factor, DoE) ja sekoitekokeet

Ortogonaalimatriisi ja koe sekä 3 - 7 muuttujakoe

Monimuuttujakoeharjoitus - Ryhmätyö Lego-auto

14:15  Kahvi

Johdatus Mixture eli sekoitekokeisiin

Screening – RSM-kokeet ja niiden käyttö sekoitekokeiden suunnittelussa

Eri mahdollisuudet sekoitekokeiden suunnitteluun

16:00  Päivä päättyy

 

 

Koulutuksesta sanottua:

 

"Uusi ja loistava tapa lähestyä testausta."

 

Päivä 2


Mixture eli sekoitekokeet
                           

08:15  Mixture ”Simplex”

Mikä simplex suunnitelma on? 

 Ryhmätyö: Simplex Centroid; Ikkunanpesuaineen PH

Mixture ”Extreme Vertex”

Esimerkkejä Minitab analyysi

Mixture + ”Prosessi”

Esimerkki Minitab analyysi                                          

11:30  Lounas

Mixture + ”Määrä”

Esimerkki Minitab Analyysi                                              

Sekoitekokeet eli mixture koe extreme vertex + prosessi

Ryhmätyö ”juomasekoite”

14:30  Kahvi ryhmätyön lomassa

Ryhmätyö jatkuu

Yhteenveto DoE ja Mixture kokeista

16:00  Päivä päättyy